Vse novice

Breadcrumbs

Splošno        |         Pitna voda         |         Odpadne vode         |         Ceste in javne površine         |         Zbiranje odpadkov         |         Vse objavePitna voda

28.09.2023

Obveščamo porabnike vode na območju Notranjih Goric in Podplešivice, da bo zaradi nujnih vzdrževalnih del motena oskrba z vodo. 

Območje:
Cesta na Log od 31 do 91
V Rojco 1 do 44
Podplešivica 1

Predviden čas trajanja dela: 
Četrek 28.9.2023 od 8.30 do 11. ure.

Ceste in javne površine

19.07.2023

V skrbi za zdravje kopalcev smo izvedli mikrobiološke preskuse vode iz obeh jezer v občini Brezovica. 

Vzorčenje in mikrobiološki preskusi vode so bili izvedeni v skladu s predpisi, ki se jo uporabljajo pri uradno zavedenih kopalnih vodah.  


1. vzorčenje je bilo izvedeno 12.7.2023.
Vzorci iz obeh jezer so skladni s predpisi.

Rezultate preskusov si lahko ogledate na povezavi.

Pitna voda

06.06.2023

Vsako poletje se v obdobju povišanih temperatur pojavljajo primeri nedovoljenih odvzemov pitne vode iz hidrantov javnega vodovodnega omrežja, predvsem za polnjenje zunanjih bazenov pri individualnih stanovanjskih hišah. Uporabnike zato opozarjamo, da so hidranti v javnem vodovodnem omrežju namenjeni zagotavljanju požarne varnosti, zato morajo biti vedno dostopni in v brezhibnem stanju.

Brez soglasja upravljavca vodovodnega omrežja se sme voda iz hidranta uporabiti zgolj za gašenje požarov in odpravljanje posledic elementarnih nesreč. Nenadzorovan odvzem pitne vode iz omrežja namreč lahko povzroči izpad dobave pitne vode, motnost pitne vode, spremembe v pritisku, nekontrolirano odtekanje vode, če hidrant ni pravilno zaprt in podobno.

Zbirni center

02.02.2023

Delovanje zbirnega centra za ločeno zbiranje bo v letu 2023 obratovalo po urniku:
Sreda od 15. do 18. ure.
Sobota od 9. do 12. ure.

Obratovanje v času praznikov v letu 2023:

 • Sreda 8.2.2023 zaprto
 • Sreda 1.11.2023 zaprto
Splošno

22.11.2022

Zaradi pomlajevanja kadrovske strukture v svoje vrste vabimo:

 • vzdrževalce,
 • samostojne vzdrževalce,
 • delovodje.
Splošno

06.04.2022

Obveščamo vas, da smo spletno aplikacijo E-portal ukinili in je ni več možno uporabljati. Nova aplikacija se imenuje Komunala.info in vam je že dostopna za registracijo na naši spletni strani www.jkp-brezovica.si.

Želimo vam prijetno uporabniško izkušnjo z novim portalom.

Ceste in javne površine

17.08.2021

V skrbi za zdravje kopalcev smo naročili mikrobiološke preskuse vode iz Podpeškega jezera in jezera Rakitna. Vzorčenje in meritve so bile izvedene s  strani akreditiranega laboratorija, ter v skladu z  zakonodajo, ki se jo uporablja pri uradno zavedenih kopalnih vodah.  


1. Vzorčenje je bilo izvedeno 22.6.2021, rezultate analiz  smo prejeli 6.7.2021
2. Vzorčenje je bilo izvedeno 4.8.2021, rezultate analiz  smo prejeli 16.8.2021

Vzorci iz obeh jezer so skladni s predpisi, voda pa se po kriterijih ocenjuje kot odlična.

Rezultate preskusov si lahko ogledate na povezavi.

Splošno

01.08.2021

V torek, 23. junija 2020, se je JKP Brezovica d.o.o. pridružilo skupini okoljsko odgovornih podjetij in inštitucij, ki so se odzvale na družbene potrebe in pereče okoljske problematike ter uvedle ukrepe za zmanjšanje odpadkov in spodbujanje pitja vode iz pipe. Prakso uživanja predpakirane vode so nadomestila z bolj trajnostnim ravnanjem ter se zavezala k uživanju pitne vode iz pipe, ki je v Sloveniji ena najdragocenejših naravnih dobrin in je zapisana v ustavo kot temeljna človekova pravica. Podjetja in organizacije so svoja prizadevanja potrdile s prejemom certifikata Voda iz pipe, ki ga podeljuje Zbornica komunalnega gospodarstva pri Gospodarski zbornici Slovenije.

V Sloveniji so se v luči čedalje bolj zaostrenih razmer na področju ravnanja z odpadki številna podjetja in inštitucije odzvala na potrebo po skupnem ukrepanju in preventivnem delovanju za zajezitev nastajanja odpadkov ter prepoznale svojo vlogo v družbi kot nosilcev sprememb in promotorjev dobrih praks. V svojih prostorih so ukinila prakso uživanja predpakirane vode, s čimer širijo zavedanje, da je pitje pitne vode iz pipe bolj zdravo in okolju prijaznejše kot poseganje po predpakirani vodi. S tem doprinašajo k zmanjševanju količine odpadkov in ogljičnega odtisa ter prispevajo k zdravju in dobrobiti zaposlenih.

Prejemniki certifikata Voda iz pipe, ki jih je doslej že preko 65, segajo od zasebnih in javnih podjetij do občin, vrtcev, osnovnih šol, trgovin, gostinskih in turističnih obratov, bank in državnih inštitucij. 23. junija 2020 so certifikat Voda iz pipe poleg JKP Brezovica d.o.o. pridobila še podjetja A1 Slovenija, d.d., Petrol d.d., Knauf Insulation d.o.o. in NIL d.o.o., Komunala Radgona d.o.o, občine Kranj, Rogaška Slatina in Velika Polana, vrtec Laško in Gospodarska zbornica Slovenije. Raznovrstnost prejemnikov kaže na to, da je v procesu doseganja trajnostno naravnane in okoljsko odgovorne družbe pomemben prav vsak deležnik, ki lahko pomembno prispeva k zmanjševanju odpadkov in varovanju vodnih virov.

»Osnovno načelo vode je, da teče. Tista voda, ki jo zapremo, ustekleničimo, je neživa voda in v Sloveniji imamo srečo, da lahko na vsakem koraku uživamo tekočo, živo vodo. To, da lahko uživamo vodo iz pipe, ni samoumevno. Na nas vseh nas je, da živo vodo ohranimo za bodoče generacije skladno z zavedanjem, da se naša ravnanja na kopnem odražajo neposredno v kakovosti naših voda,« je na podelitvi certifikata Voda iz pipe poudaril biolog in ekolog prof. dr. Mihael J. Toman.

 podelitev certifikata voda iz pipe 23 6 48 origcertifikat voda iz pipe pasica orig

Splošno

03.02.2021

​Delo naših komunalnih delavcev so žal izkoristili tudi nepridipravi. Obveščeni smo bili, da se običajno v paru pripeljejo na dvorišče in se predstavijo za komunalne delavce, ki si morajo ogledati greznico ali vodomerni jašek za hišo. Njihov pravi namen pa je spraviti ljudi stran od vhodnih vrat. Medtem, ko si eden ogleduje greznico, drugi to izkoristi za vstop v hišo in krajo nič hudega slutečih občanov. Opozarjamo - bodite pozorni, da vam ne bodo taki dogodki pokvarili prihajajočih praznikov!

Naši delavci imajo označena vozila, s katerimi se pripeljejo, prav tako imajo z znakom podjetja JKP Brezovica označene svoje delovne obleke. Predvsem pa nikoli ne pridejo nenajavljeni in brez pravega razloga!
V kolikor ste v dvomu, ali je delavec res komunalni delavec, prosite, da se vam predstavi, vi pa lahko preverite njegovo identiteto na telefonski številki JKP Brezovica: 01 363 30 20.

Lepe in mirne praznike vam želi kolektiv JKP Brezovica.

Splošno

03.02.2021

Dne 20.8.2020 so bili ponovno odvzeti vzorci vode iz jezera na Rakitni. Rezultati analiz so pokazali, da je bila voda v vzorcu skladna s kriteriji, ki veljajo za kopalne vode.

​Rezultati analiz.

Splošno

03.02.2021

Vse naše uporabnike pozivamo in hkrati tudi prosimo, da nam v čim večjem številu javite stanja vodomerov. Zaradi poslabšanja epidemioloških razmer, bo izvedbo popisov vodomerov na terenu težavno izvajati, zlasti na tistih mestih, kjer je vodomer vgrajen v objektih.
Stanje vašega vodomera nam lahko javite:

 • po telefonu: 01 363 30 20
 • po e-pošti: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali 
 • v spletni aplikaciji ePortal
Splošno

08.12.2020

Obveščamo vse porabnike vode na območju Preserja in Dolenje Brezovice, da bo zaradi investicijsko vzdrževalnih del močno motena ali prekinjena oskrba z vodo.

Območje:
Preserje 37 - 42F in 54 - 54 M
Dolenja Brezovica 1 - 20

Predviden čas trajanja dela:
Četrtek 10.12.2020 od 8.30 do 13.00 ure.

Vzrok:
Investicijsko vzdrževalna dela

Dodatna navodila uporabnikom:
Priporočamo, da po prekinitvi oskrbe pred ponovno uporabo pitne vode za prehrambene namene:

 • Opravite temeljito izpiranje hišne napeljave in
 • pred izpiranjem odstranite usmerjevalnike vode na pipah (t.i. pelatorje oz. mrežice)

Izpiranje naj bo na vseh pipah intenzivno, v sunkih s turbolentnim tokom, in naj traja najmanj 15 minut.

 

Ceste in javne površine

24.08.2020

Obveščamo, da bodo zaradi del v sklopu projekta »Ureditev pločnika na lokalni cesti LC 022071 Kamnik – Preserje v naselju Preserje«, 25.8. in 26. 8.2020 med 7.00 in 15.00 uro, na lokalni cesti LC 022071 Kamnik – Preserje občasne kratkotrajne (20 min) popolne zapore ceste. Zapore bodo potekale na območju Osnovne šole Preserje, v skupni dolžini 300 m.

Prosimo za razumevanje.

Ceste in javne površine

19.08.2020

V skrbi za zdravje kopalcev smo naročili mikrobiološke preskuse vode iz obeh jezer v občini Brezovica. Vzorčenje in meritve so bile izvedene s strani akreditiranega laboratorija, ter v skladu z zakonodajo, ki se jo sicer uporablja pri uradno zavedenih kopalnih vodah.

Rezultate letošnjih analiz smo prejeli 19.8.2020.

Rezultati preskusov vode Podpeškega jezera kažejo, da so vzorci skladni s predpisi za kopalne vode.

Slabši rezultat pa je pokazala analiza vode v jezeru na Rakitni, saj je količina enterokokov presegla mejne vrednosti, ki se uporabljajo za kopalne vode.

Rezultate preskusov si lahko ogledate na povezavi. Po mnenju stroke gre za onesnaženje starejšega izvora, ki lahko izhaja še iz spomladanskega obdobja.

Zaradi povišane vrednosti enterokokov v vodi jezera na Rakitni kopanje odsvetujemo. Če se kopanju v jezeru kljub temu ne morete upreti, pa poskrbite, da vode ne zaužijete.

Povečana prisotnost enterokokov, so pokazatelj onesnaženja s fekalijami starejšega izvora. Izvor onesnaženja je nemogoče ugotoviti tako zaradi časovne oddaljenosti, kot tudi zaradi številnosti možnih vzrokov na precej velikem prispevnem območju jezera, ki ga predstavljajo »Zahribi«. Enterokoki lahko pridejo v naravno okolje (jezero) tako iz puščajoče kanalizacije oziroma greznic (čeprav bi v tem primeru pričakovali tudi povečano količino bakterije E.coli), kot tudi s spiranjem (deževje) pašnikov in njiv, ki so bili gnojeni, navsezadnje pa bi lahko bili izvor tudi ptičji iztrebki. Izvor fekalij v jezeru torej nikakor ni mogoče pripisati samo neposrednim objektom in površinam ob jezeru, saj je prispevno območje veliko vsaj 88 hektarjev.

Ceste in javne površine

27.05.2020

Obveščamo vas, da bo javna pot št. 523751Vnanje Gorice – Požarnice zaprta s popolno zaporo od 1.6. do 1.7.2020, zaradi gradnje zadrževalnih jaškov, obvoz bo urejen.

JKP Brezovica - popolna zapora poti Vnanje Gorice - Požarnice

Ceste in javne površine

02.09.2019

Obveščamo vse uporabnike ceste Kamnik – Prevalje 21 (mimo železniške postaje Preserje) odsek 523271, da bo zaradi sanacije okvare na vodovodu na stacionaži 400 m od državne ceste, cesta v obe smeri zaprta
Obvoza ni.

Predviden čas zapore: do preklica.

JKP Brezovica - Ceste in javne površine - delovna zapora

Ceste in javne površine

22.08.2019

V skrbi za zdravje kopalcev smo naročili mikrobiološke preskuse vode iz Podpeškega jezera in jezera Rakitna. Vzorčenje in meritve so bile izvedene s strani akreditiranega laboratorija, ter v skladu z zakonodajo, ki se jo uporablja pri uradno zavedenih kopalnih vodah.

1. Vzorčenje je bilo izvedeno 5.7.2019, rezultate analiz smo prejeli 23.7.2019.
2. Vzorčenje je bilo izvedeno 8.8.2019, rezultate analiz smo prejeli 22.8.2019.

Vzorci iz obeh jezer so skladni s predpisi, voda pa se po kriterijih ocenjuje kot odlična.

Rezultate preskusov si lahko ogledate na povezavi-ne dela.

Ceste in javne površine

14.08.2018

V skrbi za zdravje kopalcev smo 7.8.2018 naročili ponovne mikrobiološke preskuse vode iz obeh jezer v občini Brezovica. Vzorčenje in meritve so bile izvedene s strani akreditiranega laboratorija, ter v skladu z zakonodajo, ki se jo sicer uporablja pri uradno zavedenih kopalnih vodah.

Rezultate analiz smo prejeli 14.8.2018.

Rezultati preskusov vode tako Podpeškega jezera kot tudi jezera na Rakitni kažejo na odlično kakovost vode.

Rezultate preskusov si lahko ogledate na povezavi - ne dela.

Opozorilo o odsvetovanju kopanja v jezeru na Rakitni, ki smo ga izdali 1.8.2018, ne velja več. Še vedno velja, da jezeri nista uradni kopalni vodi in je kopanje na lastno odgovornost.

Kakovost vode v jezeru Rakitna - dodatne informacije
Področje upravljanja kakovosti kopalnih voda urejajo Zakon o vodah in njegova novela iz leta 2008 (Uradni list RS, št. 67/02 in 57/08) ter podzakonska predpisa, Pravilnik o podrobnejših kriterijih za ugotavljanje kopalnih voda (Uradni list RS, št. 39/08) in Uredba o upravljanju kakovosti kopalnih voda (Uradni list RS, št. 25/08). Novela zakona o vodah daje pravno podlago za določitev kopalnih voda ter za določitev vrst in načina izvajanja nalog upravljanja kakovosti kopalnih voda, ki jih določi Vlada RS.

Podpeško jezero in jezero na Rakitni nista kopalni vodi, na katerih bi si pristojnosti monitoringa kakovosti delila Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) in Ministrstvo za zdravje (MZDR), zato se na teh dveh jezerih vse do lanskega leta meritve sploh niso izvajale.

V lanskem letu sta Občina Brezovica in JKP Brezovica d.o.o., v skrbi za zdravje in varnost kopalcev, na lastno pobudo pri akreditiranem laboratoriju, ki tovrstne meritve izvaja (Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano), naročili odvzem in analizo vzorcev tudi v naših dveh jezerih.
Meritvi sta bili izvedeni dvakrat v kopalni sezoni – v prvi polovici julija in v prvi polovici avgusta. Enako kot v preteklem letu, so bili vzorci odvzeti tudi letos v prvi polovici julija (rezultate smo prejeli 1.8.2018), drugič pa je bil vzorec odvzet 7.8.2018. Glede na slabe rezultate julijskega vzorca iz jezera na Rakitni pričakujemo, da bodo rezultati drugih meritev izdelani v krajšem roku, tako da pričakujemo poročilo o meritvah konec prihodnjega tedna (do 17.8.2018).

V julijskem vzorcu tudi v jezeru Rakitna ni bila zaznana večja količina bakterij E.coli (ki so prisotne v »svežih« fekalijah), je pa bila povečana prisotnost enterokokov, ki pa so pokazatelj onesnaženja s fekalijami starejšega izvora. Izvor onesnaženja je nemogoče ugotoviti tako zaradi časovne oddaljenosti, kot tudi zaradi številnosti možnih vzrokov na precej velikem prispevnem območju jezera, ki ga predstavljajo »Zahribi«. Enterokoki lahko pridejo v naravno okolje (jezero) tako iz puščajoče kanalizacije oziroma greznic (čeprav bi v tem primeru pričakovali tudi povečano količino bakterije E.coli), kot tudi s spiranjem (deževje) pašnikov in njiv, ki so bili gnojeni, navsezadnje pa bi lahko bili izvor tudi ptičji iztrebki. Izvor fekalij v jezeru torej nikakor ni mogoče pripisati samo neposrednim objektom in površinam ob jezeru, saj je prispevno območje veliko vsaj 88 hektarjev.

Javne kanalizacije na tem delu Rakitne še ni, zato so do takrat v uporabi greznice in male čistilne naprave. Za vodotesnost in pravilno rabo so predvsem odgovorni lastniki teh naprav. JKP Brezovica d.o.o. izvaja plansko čiščenje teh greznic in pri tem smo pozorni tudi na morebitne anomalije.

Javnost bo z rezultati novih analiz vsakokrat obveščena takoj, ko bodo znani rezultati. Do takrat pa v izogib težavam, ki jih pri bolj občutljivih ljudeh lahko povzročijo te bakterije, odsvetujemo kopanje v jezeru oziroma, v kolikor se kopanju ne morete odpovedati, priporočamo izogibanju zaužitja ter tuširanje po kopanju.
Natisni - povezava ne dela

Ceste in javne površine

01.08.2018

V skrbi za zdravje kopalcev smo tako kot v preteklem letu, tudi letos naročili mikrobiološke preskuse vode iz obeh jezer v občini Brezovica. Vzorčenje in meritve so bile izvedene s strani akreditiranega laboratorija, ter v skladu z zakonodajo, ki se jo sicer uporablja pri uradno zavedenih kopalnih vodah.

Rezultate letošnjih analiz smo prejeli 1.8.2018.

Rezultati preskusov vode Podpeškega jezera kažejo na odlično kakovost vode.

Slabši rezultat pa je pokazala analiza vode v jezeru na Rakitni, saj je količina enterokokov močno presegla mejne vrednosti, ki se uporabljajo za kopalne vode.

Rezultate preskusov si lahko ogledate na povezavi - ne dela. Po mnenju stroke gre za onesnaženje starejšega izvora, ki lahko izhaja še iz spomladanskega obdobja.

Zaradi povišane vrednosti enterokokov v vodi jezera na Rakitni kopanje odsvetujemo. Če se kopanju v jezeru kljub temu ne morete upreti, pa poskrbite, da vode ne zaužijete.

Ceste in javne površine

14.07.2017

V skrbi za zdravje naših občanov smo se odločili, da preverimo, ali je voda v dveh jezerih in Ljubljanici v občini Brezovica dovolj čista, da se lahko občani brez skrbi kopajo v njej in jo kakšen požirek po nesreči tudi popijejo.
Vzorčenje in meritve so bile izvedene s strani akreditiranega laboratorija, ter v skladu z zakonodajo, ki se jo sicer uporablja pri uradno zavedenih kopalnih vodah.

Rezultati meritev so bili krepko nad pričakovanji in si jih lahko ogledate tukaj.

V občini Brezovica ni uradno registriranih kopalnih voda in uradnih kopališč, zato velja opozorilo, da je kopanje na lastno odgovornost.

rakitna

 

Ceste in javne površine

03.06.2016

Popolne zapore nivojskega železniškega prehoda na Mavsarjevi cesti v Notranjih Goricah bodo:

​JUNIJ

 • 18.6.-21.6.2016 od 6.00-16.00
 • 25.6.-27.6.2016 od 6.00-16.00

JULIJ

 • 2.7.-5.7.2016 od 6.00-16.00
 • 9.7.-12.7.2016 od 6.00-16.00
 • 16.7.-19.7.2016 od 6.00-16.00
 • 23.7.-26.7.2016 od 6.00-16.00

AVGUST

 • ​6.8.-11.8.2016 od 6.00-16.00
Ceste in javne površine

26.05.2016

V času od 30.5.2016 do 3.6.2016 bo potekalo asfaltiranje na posameznih cestah v krajih:

 • Žabnica,
 • Podplešivica,
 • Notranje Gorice,
 • Jezero, in
 • Kamnik pod Krimom

Dne: ​30.6.2016 bo popolna zapora posameznih odsekov ceste Žabnica - Lukovica in Žabnica - Podplešivica, ter delne zapore na ostalih cestah.

Prosimo za previdnost in upoštevanje prometne signalizacije.

Hvala za razumevanje.

Ceste in javne površine

16.05.2016

V času od 30.5.2016 do 3.6.2016 bo potekalo asfaltiranje na posameznih cestah v krajih:

 • Žabnica,
 • Podplešivica,
 • Notranje Gorice,
 • Jezero, in
 • Kamnik pod Krimom

Dne: ​30.6.2016 bo popolna zapora posameznih odsekov ceste Žabnica - Lukovica in Žabnica - Podplešivica, ter delne zapore na ostalih cestah.

Prosimo za previdnost in upoštevanje prometne signalizacije.

Hvala za razumevanje.

Ceste in javne površine

03.12.2015

Jutri 4.12.2015 bo zaradi popravila vodovoda popolna zapora ceste Pod goricami pri hišni številki 49.
Zapora bo trajala predvidoma od 8:00 do 14:00 ure.

​Hvala za razumevanje.

Ceste in javne površine

09.08.2015

Od 10.8. do 31.8.2015 bo popolna zapora ceste Podpeč-Lipe v občini Brezovica. Obvoz bo možen preko Iga ali Brezovice. Avtobusne linije bodo v tem času spremenjene.

Ceste in javne površine

08.10.2010

JKP Brezovica - ceste in javne površine - obrezovanje drevja in grmičevjaZaradi zagotavljana prometne varnosti, še posebej v zimskem času, ko se pod težo snega zlomi marsikatera veja ali pa celo podre drevo, vse prebivalce občine Brezovica, ki živijo ob občinskih cestah, kategoriziranih javnih cestah in poteh, pozivamo, da obrežejo svoj drevje in grmičevje, ki raste na njihovih parcelah in s svojo velikostjo posegajo v cestno območje ter s tem zmanjšujejo prosti profil ceste.

Drevesa, ki rastejo ob omenjenih cestah morajo biti obrezana tako, da je prosta višina nad cesto najmanj 4,5m. Po širini pa mora biti grmičevje ali drevje obrezano najmanj do zunanjega roba bankine. Kjer bankine ob cestišču ni, pa najmanj 1m od roba asfalta ceste. (glej sliko).

Če potrebujete pomoč pri obrezovanju, nas pokličite na tel.: 01 363 30 20.

 

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, saj ti omogočajo boljše in pravilnejše delovanje. Zaradi EU zakonodaje, vas moramo vprašati za soglasje. Prosimo vas, da sprejmete uporabo piškotkov in si s tem omogočite pravilen prikaz naše spletne strani. Piškotke uporabljajo vse spletne strani. Več informacij o piškotkih najdete na tej povezavi.